Scrisoare deschisa catre presedintele COPSI Mihai Anitei sau despre profesia de psiholog in Romania, „din suflet” sustinuta de institutia cu exclusivitate!

BtA3hPGCMAAeArs

Buna ziua, domnule presedinte COPSI Mihai Anitei,

Incep prin a va multumi pentru promptitudinea cu care respectati legislatia COPSI. Nu voi face contestatie deoarece cred si sustin respectarea legilor, cred si sustin faptul ca, daca faci o greseala, este firesc sa platesti pentru ea, cred si sustin ca prin profesia mea sunt un exemplu pentru ceilalti de respect si intelegere a pozitiei personale. Nu, nu voi depune contestatie pt mi-am pierdut toata increderea construita in atatia ani intr-o institutie si in niste oameni care pretind ca sprijina starea de bine a omului! Nu voi depune contestatie deoarece este penibil sa cer o hotarare diferita tot de la cei care au decis prima data si sa ma si astept s-o primesc!

Si inca un aspect domnule presedinte COPSI Mihai Anitei: stergeti degeaba postarea mea de pe pagina facebook a COPSI, pentru ca ceea ce am de spus, voi spune oricum si daca n-as spune eu, sunt muuuulti alti psihologi, psihiatrii si profesori universitari, Consortiul Universitaria, etc., care nu se opresc si nu se vor vor opri la o postare, asa cum arata si link-urile din josul paginii!

Mai mult, va reamintesc, pentru ca se pare ca ati uitat: COPSI nu este al dumneavoastra ca sa restrictionati libera exprimare, COPSI este al tuturor psihologilor care muncesc in tara asta, care platesc taxe, formari, acreditari, care sustin cu existenta lor aceasta institutie! Ati cumparat cumva COPSI si acum este firma privata? Ca sa stim si noi!

Vroiam doar sa va comunic pozitia mea in privinta COPSI:

 • nu am primit niciodata raspuns (cu exceptia departamentului contabilitate) atunci cand am facut o solicitare oficiala pentru diverse intrebari legate de profesie, asa ca am fost privata in toti acesti ani de relatia profesionala de bun-simt cu organizatia care ne reprezinta legal in aceasta tara (care, fata de situatia din alte tari, inca beneficiaza de exclusivitate, ceea ce nu este tocmai fairplay)!
 • mi-am facut intotdeauna datoria in profesia mea si am respectat si normele legislative si cele de bun-simt ale profesiei, inclusiv cu taxele sunt la zi!
 • prin prisma profesiei stim cu totii ca nu exista persoane perfecte, chiar dumneavoastra domnule presedinte COPSI Mihai Anitei, fiind parte acuzata in numeroase procese deschise de colegii mei psihologii si nu numai!
 • orice institutie, pe langa datoria legala sa se asigure ca membrii ei sunt corect formati profesional si-si exercita corect profesia, are datoria morala sa-si sustina membrii (care apropos, platesc o cotizatie anuala si destule alte taxe) inainte de a da cea mai mare “pedeapsa” pentru faptul ca nu sunt perfecti!
 • stiu si eu ca de obicei, in majoritatea profesiilor prima abatere se sanctioneaza cu cea mai mica “pedeapsa”, adica un avertisment, nu cu maximum, dar suntem psihologi, inteleg, meritam ce e mai bun!
 • ca sa fim sinceri, singura mea “imperfectiune” si “greseala” a fost neaplicarea unui timbru care inseamna o bucatica de hartie care mai aduce in vistieria COPSI niste bani. Iar pentru ca de fapt nu am dat acesti bani, am primit o penalizare de 6 luni pentru ca am aplicat niste teste legale, le-am interpretat asa cum aratau si am avut curajul sa-mi spun parerea despre realitatea si nevoia copiilor din acel moment. Mai mult, am aratat si faptul ca tatal “pagubit” are dosar penal pentru consum ilicit de droguri, ceea ce inteleg ca comisia de deontologie COPSI evalueaza ca fiind cel mai bun mediu pentru cresterea fiicelor sale! Bun asa!
 • neaplicarea unei bucati de hartie cu lipici pe spate si pe care da, trebuia s-o platesc la COPSI si nu am facut-o, nu schimba cu nimic rezultatul evaluarii mele, nu schimba cu nimic faptul ca au un tata violent, reclamagiu si cu dosar penal, nu schimba cu nimic faptul ca am facut ce era mai bine in acel moment pentru sanatatea psihica si emotionala a copiilor respectivi!
 • cand am inceput aceasta profesie am facut un juramant de a pune pe primul plan starea de bine si sanatatea clientilor mei si din acest punct de vedere eu ma simt impacata ca mi-am respectat promisiunea!
 • decizia data (semnata doar de dvs.!) nu respectata apectul transparentei, deoarece nu este specificata componenta membrilor comisiei care sustineti ca a luat aceasta decizie si nici cate voturi au fost pro, contra sau abtineri!
 • v-am votat domnule presedinte Mihai Anitei la conducerea COPSI cu tot sufletul si cu speranta unei profesii sustinute, incurajate si pline de impliniri!

Va multumesc din acelasi suflet pentru sustinere! Va multumesc si pentru cadoul facut exact de Ziua Psihologului!

Sunteti suparat ca va stric imaginea publica? Si cum ramane cu imaginea mea? Sau “astia micii” nu conteaza? Sunt buni de pedepsit pentru a spala fatada celor care fac adevaratele si marile infractiuni din Colegiul psihologilor!?

Si cum ramane cu imaginea COPSI care se pare ca din exces de zel pedepseste cu maximum faptul ca nu a incasat banii pentru un timbru de aproximativ 0,5 lei, dar infractiunile mari ale membrilor sunt trecute cu vederea ani intregi?

Si cum ramane cu imaginea COPSI care alege sa pedepseasca lipsa unui timbru (lege pentru care sunteti in proces cu insitutii!) si sa lase fericit si plin de incredere un interlop al Craiovei si traficant de droguri sa inteleaga ca tot comportamentul lui si nevoia de razbunare sunt sprijinite de lege? Chiar daca “pierderea” lui nu a avut absolut nicio legatura cu evaluarea mea profesionala (care nu constituie proba legala in instantele din Romania!) ci a fost o decizie luata de o instanta competenta in urma a zeci de probe!?

Si cum ramane cu imaginea institutiei COPSI care este infiintata pentru a asigura starea de sanatate psiho-emotionala a celor in nevoie, dar da de fapt exemplul unui sistem care in loc sa-i apere pe cei agresati, apara agresorul!?

Sper doar ca va lasa constiinta sa puneti noaptea capul pe perna in liniste! Probabil ca da!

Eu una sunt linistita si stiu ca pedeapsa pentru lipsa unui amarat de timbru nu va echivala niciodata cu linistea, bucuria si sanatatea psihica si emotionala adusa unor copii si unei mame agresate fizic si verbal! Un amarat de timbru cu care nu sunt de acord pentru ca obligativitatea lui reprezinta o lege abuziva ce vizeaza doar interesul strict personal COPSI de a mai incasa niste taxe noi!

Si consider in continuare ca niciun psiholog nu are nevoie de confirmarea unui timbru care sa ateste pregatirea profesionala si experienta pe care o are deja, care apropos, sunt atestate tot de COPSI! Penibil, va dati singuri cu stangu-n dreptul!

MENTIUNI AVOCAT privind incalcarea drepturilor omului si drepturilor profesionale ale psihologiilor, membrii ai COPSI, chiar de catre institutia care-i reprezinta:

Decizia emisa nu indeplineste conditiile de valabilitate si legalitate , incalcand in mod grav principiile unui stat de drept, precum:

 • principiul transparentei, in sensul ca nu este motivata in fapt si in drept.
 • accesul liber la justitie
 • incalcarea principiul dublului grad de jurisdictie

In privinta mentiunilor (de fapt) obligatorii pe care trebuie sa le cuprinda orice decizie prin care se dispune o masura,  Comisia are obligatia de a menţiona în cuprinsul deciziei  suficiente motive şi informaţii pe baza cărora psihoterapeutul cercetat să poată aprecia legalitatea şi temeinicia măsurii şi să poată decide asupra contestării sale, ca expresie şi a principiului consensualităţii şi a bunei credinţe.

În speta, nu se poate reţine că decizia de sanctionare cuprinde o dezvoltare a motivelor de fapt care au determinat Colegiul sa ia masura suspendarii pentru o perioada din profesie, întrucât menţiunile făcute în acest sens în decizie au un caracter general  sau, mai degraba, lipsesc cu desavarsire. Nu gasim nicio o fraza in cuprinsul deciziei cu referire la faptele savarsite, o prezentare  a situatiei de fapt,  in ce consta ea .

Or, în lipsa evidenţierii motivelor concrete şi efective care au determinat Colegiul să ia o astfel de măsură, nu este posibilă stabilirea gravităţii situaţiei de natură să justifice suspendarea din profesie a psihologului şi nu se poate exercita controlul .

In privinta motivelor de drept, parcurgand articolele indicate ca fiind incalcate – art 1alin (2), art. 2 alin (2), art. 4 alin 1 si 2 si art. 8 alin 3 din Anexa la Hotararea nr. 4CN/2013- Codul deontologic, constatam ca ele nu au nici cea mai mica legatura cu savarsirea vreunei abateri disciplinare, ci prezinta generalitati vizand activitatea desfasurata de un psihoterapeut.

Concluzionand, decizia luata de COLEGIU nu este motivata nici in fapt, neprezentand faptele in materialitatea lor pentru care sunt cercetata, nu este motivata nici in drept, articolele aratate a fi incalcate facand referire la alte norme decat cele privind cercetarea disciplinara.

In privinta mentiunilor din finalul acesteia, vizand contestarea acesteia numai pentru nerespectarea provedurilor raspunderii disciplinare (nu si pentru probleme de fond), precizam ca aceasta  incalca grav principille constitutionale si cele prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului – liberul acces la o instanta si principiul  dublului grad de jursdictie.

Astfel,  dreptul de a formula o cale de atac efectivă împotriva unei hotărâri  pronunțate de prima instanță, nu este garantat, de vreme ce acelasi organ de jurisdictie va judeca calea de atac . De asemenea, observam ca pentru probleme de fond, vizand existenta sau inexistenta faptelor imputate, motivele care au condus la incadrarea lor ca fiind abateri, nu exista cale de atac!!! Atacarea cu contestatie este conditionata numai de probleme vizand procedura.

Decizia este neconstituionala si raportat la prevederile art. 21 din Constituția României potrivit cărora orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor sale legitime, nicio lege neputând îngrădi exercitarea acestui drept. Nu exista o cale de atac efectiva, de vreme ce legile de organizare interna nu permit prezentarea in fata unei instante a situatiei juridice .

Inca de actualitate: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18231723-psihiatrii-dat-judecata-psihologii.htm

Inca de actualitate: http://adevarul.ro/news/eveniment/cuibusor-denebunii-colegiul-psihologilor-1_516c337a053c7dd83f0fc62d/index.html

Inca de actualitate: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-a-ajuns-breasla-psihologilor-sa-fie-condusa-prin-teroare-si-intimidare-de-un-duet-toxic-cu-apucaturi-de-afaceristi-de-srl-today%E2%80%99s-specialty-superpsihologul-fast-forward-cu-accente-autori-111926.html

Inca de actualitate: http://amfms.ro/psihologii-a-caror-meserie-a-fost-radiata-au-fost-obligati-sa-plateasca-atestari-de-mii-de-euro-in-conturile-copsi/

 

Reclame

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.