Psihologi la rascruce

Anul 2017 a venit pentru Colegiul Psihologilor din Romania cu alegeri noi la conducere. Procesul alegerilor, teoretic usor de desfasurat conform reglementarilor, s-a transformat intr-un scandal de proportii datorita abuzurilor, lipsei de transparenta, invalidarilor nejustificate a candidaturilor, directionarii taxelor platite de psihologi catre interese personale s.a. O institutie menita sa reglementeze profesia de psiholog, sa sustina si sa apere interesele psihologilor a”reusit” in cateva luni sa paralizeze activitatea membrilor ei.

Cine sunt cei care au de suferit concret si care sunt aspectele anului psihologic 2017?

2017 … anul alegerilor, anul in care Colegiul Psihologilor din Romania a inceput sa fie confundat cu o scena politica iar granita dintre cei ce au ales sa vindece suflete si cei ce au ales puterea politica este deja atat de subtire ca tinde sa dispara.

2017 … anul in care „divide et impera” este o prezenta vie si dureroasa pentru psihologul „de rand” care vrea doar sa fie lasat sa faca ceea ce a ales sa faca, sa daruiasca, sa sustina, sa indrume.

2017 … anul in care premisele psihologice teoretice ale celor deja profesori incep din ce in ce mai mult sa se clatine, uneori sa fie in cadere libera. Acceptare, intelegere, ascultare activa, flexibilitate, empatie, sinceritate, transparenta, corectitudine s.a. se trezesc tot mai mult terfelite pe tavalugul lui „tu cu cine tii?”

2017 … anul in care oportunistii au creat o cale libera pentru a blama toate celelalte profesii conexe, de parca ei ar detine adevarul absolut al vietii si al binelui uman!

2017 … anul in care o parte din cei direct interesati de putere au decis sa se reprofileze catre tagma detectivului de tip „tata Leana de la colt” si sa-si urmareasca colegii in spatiul public pentru a gasi „dovezi” ca sunt in „tabara X” sau „tabara Y”.

2017 … anul in care se vehiculeaza ideea ca psihologii sunt impartiti in 2 tabere: vechea conducere corupta, incorecta si neprofesionista si consortiul Universitaria, cei corecti si cu dorinta de schimbare, unii „maro” si unii „verzi”… desi sunt multi psihologi „maro” profesionisti si corecti care nu stiu ce se intampla si la fel de multi psihologi „verzi” corupti, incorecti, neprofesionisti si necolegiali despre care Universitaria nu stie (pentru ca nu-i cunoaste pe toti) ca sunt „inverziti” peste noapte doar din motive strict personale si nu de corectitudine.

2017 … anul in care se vehiculeaza ideea a 2 tabere care de fapt sunt 4: „Verdele”, „Maroul”, Oportunistii care asteapta sa vada cine „castiga” si Victimele Colaterale adica „psihologul de rand” (cel real, nu cel cu putere de decizie si candidat in continuare!). Acest psiholog „de rand” este cel care timp de jumatate de an (in cel mai bun caz) este si va fi improscat atat cu ketchup maro cat si cu verde, abuzat, tratat cu indiferenta, pus la zis si ultra-verificat in ce tabara ar putea fi. Singurul lui „beneficiu” este ca in tot acest timp nu-si poate depune dosarele pentru intrare in profesie, pentru schimbare de treapta, pentru acreditare de workshop-uri s.a., adica nu poate beneficia de drepturile si rezultatele muncii sale pana nu se stabileste „castigatorul”.

De ce nu poate? Simplu:

1. La „vechiul aspect” nu raspunde nimeni la secretariat, ba chiar sediul COPSI a fost si inchis un timp. La „noul aspect” nu exista decat organizarea legata de alegeri, punct!

2. Atat „verdele” cat si „maroul” prin vorbe, fapte si decizii, lasa de inteles mai mult sau mai putin direct, ca oricum orice decizie profesionala data de una dintre parti in aceasta perioada este sub amenintarea de a fi revocata de cealalta parte daca se va dovedi ca are dreptate.

Deci nu este despre „psihologul de rand”, nu este despre munca si competentele lui, ci este despre cine castiga si cine cu cine tine!

In orice „razboi” au fost si vor fi victime colaterale de care nu-i pasa niciuneia dintre tabere si pentru care nu prevede nimeni niciun „articol de lege” care sa le recompenseze faptul ca au fost utilizati ca trepte pentru pasii celor de sus. Pentru ca, pana la urma „norodul” voteaza, fara „cei de rand”, nu exista „cei de sus”.

Vor primi aceste victime colaterale la final macar o felicitare cu „scuze pentru ca am ignorat timpul vietii tale acordat luptei noastre fara acordul tau si multumesc pentru ca existi”!?

Si inchei cu intrebarea unui client: „daca nici voi psihologii nu va respectati si sustineti intre voi ca oameni si colegi, noi clientii ce sa speram ca vom primi? Si cum stim ca in cautarile noastre vom putea evita oportunistii si favorizatii si ca putem beneficia de „psihologul de rand” real care doar vrea sa-si faca bine profesia?”

Reclame

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.