Incompetentii in functii de conducere

72a081c366a0d7285d3dcca37bf2aa65

De multe ori ne plangem ca la conducerea unei echipe, institutii, oras sau chiar tara, ajung persoane incompetente atat pentru functia respectiva cat si pentru multe alte sectoare profesionale, in special pentru cel pentru care sustin ca sunt pregatiti. Sa observam cateva motive pentru care incompetentii ajung de multe ori si in multe domenii in functii de conducere si ce putem invata de la ei:

1. Incompetentii dispun de timp! Sunt de obicei persoane care muncesc putin si vorbesc mult timp, deci isi cresc sansele sa fie „auziti” si cunoscuti, deci alesi!

2. Incompetentii sunt siguri pe ei! Cand nu stii ca nu stii, ai impresia ca le stii pe toate! Incompetentii isi afiseaza tupeul nefondat ca fiind incredere in sine si induc in eroare pe cei cu care interactioneaza.

3. Incompetentii stiu din start ca nu vor face ceea ce spun! Asta le mareste miza pentru care lupta si decid sa-si concentreze tot timpul si energia necesare catre atingerea obiectivului.

4. Incompetentii stiu ca iesitul in fata si „creativitatea” (in acest caz vezi minciuna) sunt singurele resurse pe care le au! Si vor mari cantitatea (si nu calitatea) acestor actiuni.

5. Incompetentilor nu le pasa de valorile altora! Deci vor calca pe cadavre facandu-si loc mai mult si mai repede acolo unde cei competenti vor sa intre cu iubire si corectitudine.

6. Incompetentii conduc pentru ca cei competenti au ales sa munceasca suficient de mult cat sa traiasca si incompetentii (adica cei care doar dau din gura) pe langa ei . Si lucrurile inca merg pentru ca inca sunt suficienti competenti decisi sa ramana cinstiti si dedicati atingerii excelentei in domeniile lor. Iar incompetenti tocmai pe asta se bazeaza!

7. Incompetentii nu stiu ce este frica! Pentru ca ei nu stiu ce inseamna asumarea responsabilitatii pentru propriile fapte. Pentru ca ei stiu ca orice greseala ar face, vor fi absolviti si sustinuti de alti incompetenti de deasupra lor. Pentru ca – nu-i asa? – „corb la corb nu-si scoate ochii!”

8. Incompetentii sunt „flexibili”! Se muleaza dupa cum bate vantul, se apleaca spre pupat atunci cand e de pupat si isi lasa nasurile ridicate de aceleasi vanturi atunci cand e de autolaudat!

Ce au de invatat competentii de la incompetenti?

  1. Sa-si acorde mai mult timp propriei persoane si prioritatiilor de viata!
  2. Sa aiba incredere in ceea ce sunt si ceea ce stiu, pentru ca acestea sunt singurele bunuri reale de care nu-i poate lipsi nimeni si nimic!
  3. Sa-si concentreze timpul si energia catre ceea ce este cu adevarat important si prioritar pentru ei!
  4. Sa-si foloseasca creativitatea pentru a gasi si aplica noi si noi modalitati de imbunatatire si usurare a vietii proprii si a celor care vor sa invete cu adevarat ceva nou si util.
  5. Sa fie mai insistenti in a-si apara credintele, drepturile si starea de bine!
  6. Sa renunte a mai tine „parazitul incompetent” pe timpul si energia lor!
  7. Sa renunte la temeri si ingrijorari, sa se stranga si sa ramana alaturi de cei asemenea lor pentru a se sustine in crezuri, valori si actiuni!
  8. Sa ramana flexibili in a se adapta si a invata metode noi de „deparazitare” atunci cand virusul incompetentei devine imun la vechile strategii!

Sa avem spor la deparazitare! 😉

 

Reclame

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.